SALAM SATU ISLAM

03 November 2010  at 2:43 AM
assalamualaikum..

     Sebentar tadi sedang aku sibuk melayan internet tiba-tiba ada saudara seislam menyapaku..katanya "pandai buat blog, gunakan kepandaian ke arah yg betul insyaallah ada ganjarannya...tesentuh rasa hati, baru beberapa hari rasanya aku begiat aktif dalam penulisan blogni. takda tujuan pun buat blogni sekadar suka2. tiba2 rasa bagus jugak teknologini melalui teknologi kita dapat berkongsi pelbagai maklumat, mungkin dapat juga aku menyeru orang ramai kearah keabaikan. tapi layak kah aku..hurmm..bila dikenangkan kembli rasa kerdilnya diri ini, YA ALLAH aku hambamu yang lemah, sering alpa, sering melupakanmu. lindungilah aku ya tuhanku, jaukanlah aku dari hasutan dan godaan syaitan ke arah duniawi. untuk kebaikan seluruh umat islam aku sediakan link untuk tatapan umum, link ini memaparkan hadis2 yang amat berguna tetapi dalam bahasa orang putih. memandangkan teknologi sekrang tiada sempadan aku rasa eloklah juga kalau ada sumber2 agama dalam bahasa englishni supaya islam di Malaysiani taklah tertumpu pada orang melayu sahaja bahkan semua umat manusia didunia ini tidak mengira bangsa, india, cina dan macam2 lagi. bersesuaian dengan satu nama grop FB yang baru je diwujudkan iaitu grop satu islam. sambil2 tu kepada rakan2 diluar sana, aku menyeru joinla grop tersebut, dari kita join grop yang tah apa2(akupun sama), eloklah kita join grop tu.ada gak faedahnye. insyaallah. kat bawahnilah link yang aku maksudkan tadi.. maaf sekiranya tersalah bahasa. saya budak baru belajar...

Search for a particular hadith.

  1. Revelation
  2. Belief
  3. Knowledge
  4. Ablutions (Wudu')
  5. Bathing (Ghusl)
  6. Menstrual Periods
  7. Rubbing hands and feet with dust (Tayammum)
  8. Prayers (Salat)
  9. Virtues of the Prayer Hall (Sutra of the Musalla)
  10. Times of the Prayers
  11. Call to Prayers (Adhaan)
  12. Characteristics of Prayer
  13. Friday Prayer
  14. Fear Prayer
  15. The Two Festivals (Eids)
  16. Witr Prayer
  17. Invoking Allah for Rain (Istisqaa)
  18. Eclipses
  19. Prostration During Recital of Qur'an
  20. Shortening the Prayers (At-Taqseer)
  21. Prayer at Night (Tahajjud)
  22. Actions while Praying
  23. Funerals (Al-Janaa'iz)
  24. Obligatory Charity Tax (Zakat)
  25. Obligatory Charity Tax After Ramadaan (Zakat ul Fitr)
  26. Pilgrimmage (Hajj)
  27. Minor Pilgrammage (Umra)
  28. Pilgrims Prevented from Completing the Pilgrimmage
  29. Penalty of Hunting while on Pilgrimmage
  30. Virtues of Madinah
  31. Fasting
  32. Praying at Night in Ramadaan (Taraweeh)
  33. Retiring to a Mosque for Remembrance of Allah (I'tikaf)
  34. Sales and Trade
  35. Sales in which a Price is paid for Goods to be Delivered Later (As-Salam)
  36. Hiring
  37. Transferance of a Debt from One Person to Another (Al-Hawaala)
  38. Representation, Authorization, Business by Proxy
  39. Agriculture
  40. Distribution of Water
  41. Loans, Payment of Loans, Freezing of Property, Bankruptcy
  42. Lost Things Picked up by Someone (Luqaata)
  43. Oppressions
  44. Partnership
  45. Mortgaging
  46. Manumission of Slaves
  47. Gifts
  48. Witnesses
  49. Peacemaking
  50. Conditions
  51. Wills and Testaments (Wasaayaa)
  52. Fighting for the Cause of Allah (Jihaad)
  53. One-fifth of Booty to the Cause of Allah (Khumus)
  54. Beginning of Creation
  55. Prophets
  56. Virtues and Merits of the Prophet (pbuh) and his Companions
  57. Companions of the Prophet
  58. Merits of the Helpers in Madinah (Ansaar)
  59. Military Expeditions led by the Prophet (pbuh) (Al-Maghaazi)
  60. Prophetic Commentary on the Qur'an (Tafseer of the Prophet (pbuh))
  61. Virtues of the Qur'an
  62. Wedlock, Marriage (Nikaah)
  63. Divorce
  64. Supporting the Family
  65. Food, Meals
  66. Sacrifice on Occasion of Birth (`Aqiqa)
  67. Hunting, Slaughtering
  68. Al-Adha Festival Sacrifice (Adaahi)
  69. Drinks
  70. Patients
  71. Medicine
  72. Dress
  73. Good Manners and Form (Al-Adab)
  74. Asking Permission
  75. Invocations
  76. To make the Heart Tender (Ar-Riqaq)
  77. Divine Will (Al-Qadar)
  78. Oaths and Vows
  79. Expiation for Unfulfilled Oaths
  80. Laws of Inheritance (Al-Faraa'id)
  81. Limits and Punishments set by Allah (Hudood)
  82. Punishment of Disbelievers at War with Allah and His Apostle
  83. Blood Money (Ad-Diyat)
  84. Dealing with Apostates
  85. Saying Something under Compulsion (Ikraah)
  86. Tricks
  87. Interpretation of Dreams
  88. Afflictions and the End of the World
  89. Judgments (Ahkaam)
  90. Wishes
  91. Accepting Information Given by a Truthful Person
  92. Holding Fast to the Qur'an and Sunnah
  93. ONENESS, UNIQUENESS OF ALLAH (TAWHEED)

No comments: